Atheneum Calmeyn
Atheneum Calmeyn

School voor Gastronomie en Catering (BSO)

Wie ben je?

Je droomt ervan om later keukenchef, zaalmeester of cateraar te worden;

Je bent geboeid door gastronomie;

Je wordt aangetrokken tot de dynamiek in bediening en keuken;

Je droomt van een eigen zaak in de horecasector;

Je wil je ontplooien tot een geschikte gastheer of gastvrouw.

Wat leer je?

Van starter tot masterchef

In het 3en het 4e jaar worden de aangeleerde technieken in reële situaties toegepast:

  • Bediening van klanten
  • Events en banketten
  • Drankenkennis.

 

In het 5e en 6e jaar word je zowel op school als op je stageplaats in verschillende plaatselijke horecazaken verder opgeleid tot een volleerde chef of maître (gastronomie, klantendienst, wijnkennis)  

Voor het 5e en 6e jaar heb je de keuze om deze opleiding te volgen:

  • ofwel via een voltijdse opleiding op school, met stageperiodes, 
  • ofwel in een duaal traject: je volgt algemene vakken en een aantal uren praktijk op school. De overige uren sta je als werknemer in opleiding in een horecazaak; je krijgt hiervoor een maandelijkse vergoeding waarmee je je kindergeld niet kwijtspeelt. Een leerkracht ‘gastronomie’ van Calmeyn begeleidt jou op de werkplek.

Of je nu kiest voor het duale traject of niet, je behaalt hetzelfde getuigschrift (na het 6e jaar).

 

Je behaalt het diploma secundair onderwijs als je verder leert tot en met het 7e jaar. 

Sinds 1 september 2019 kun je voor je 7e jaar de opleiding ‘Event manager - traiteur’ volgen bij ons. Dit leer je:

Je bereidt trendgerichte gerechten en gastronomische specialiteiten en selecteert de passende dranken;
Je organiseert keukenactiviteiten, de bediening en het opruimen bij feestelijkheden;
Je wordt expert in het uitwerken van banketten, recepties, traiteurdiensten, bedrijfsfeesten en buffetten;
Je leert klanten adviseren bij de keuze van een menu. Je werkt volgens de HACCP-normen;
Je functioneert goed in teamverband en kan mensen laten samenwerken;
Je behaalt het diploma secundair onderwijs.

Wat na deze opleiding?

  • Je bent kok of kelner in:
    • Kleinschalige restaurants
    • Trendy restaurants
    • Brasseries
    • Bistro’s
    • Banketaannemers
    • Cateringbedrijven
    • Rust- en verzorgingsinstellingen
    • Recreatiecentra
    • Scholen
  • Je bent leidinggevende in een grootkeuken.

Met een 7de specialisatiejaar heb je toegang tot het hoger onderwijs  (hotelmanagement, voedings- en dieetkunde, leerkracht, voedingsinspecteur …).

Onze troeven

  • Opleiding op maat;

  • Betaalbare opleiding;

  • Gedreven en deskundig lerarenteam;

  • Goede relaties met de sector;

  • Gepersonaliseerd onderwijs;

  • Didactisch restaurant met (externe) klantendienst;

  • Traiteurdienst met (externe) klanten;

  • Hedendaagse gastronomie;

  • Ervaring met kwaliteit, beleving, diversificatie;

  • Stage in ‘blok’: voltijds op de stageplek;

  • Nauwe samenwerking met het werkveld: stages, werkplekken en didactische bezoeken;

  • Onmiddellijk werk na afstuderen.